Mire lehet jó a mesterséges intelligencia (MI) a gyakorlati marketingben a kkv szektorban?

Milyen feladatok adhatók ki jelenleg MI alkalmazásoknak a kreatív, marketing területén?

A ChatGPT nyelvi modell berobbanása elhozta az MI alkalmazások nagyközönség elé való kilépését, a korábbiakhoz képest szélesebb rétegek hallottak először magáról a mesterséges intelligenciáról, illetve kezdtek el találkozni az MI vívmányaival olyan módon, hogy tudatába is kerültek, hogy egy MI-t alkalmazó programmal/felülettel állnak épp szemben. Az MI forradalom várhatóan gyors és markáns változásokat fog hozni munkánkba, mindennapjainkba, és ezekre a változásokra érdemes felkészülni. Az innovatív, technológiafókuszú, nagy vállalkozások a változások élén fognak járni, a kicsiknek feltehetően marad a követés, de nagyon nem mindegy, milyen területekre és milyen típusú MI alkalmazásokat vonnak be. Marketing fókuszú blog lévén elsősorban marketing/média/kreatív szempontból közelítjük meg a kérdés, és próbálunk tippeket adni arra vonatkozóan, hogy milyen területeken, milyen alkalmazások segíthetnek egy kkv-nak abban, hogy gyorsítsa, hatékonyabbá tegye saját folyamatait.

Fej digitális agytekervényekkel, benne egy AI felirattal.

Milyen MI megoldásokat érdemes keresnie egy marketing/kreatív/tartalomelőállítás területen mozgó kkv-nak?

Tartalomelőállítás

Az egyik látványos terület a tartalomelőállítás. A marketinghez tartalomfejlesztés mindig is kellett, kell, és kelleni is fog. Persze nem mindegy, hogy ezeknek a tartalmaknak az előállítása milyen költségeket emészt fel, illetve a végeredmény milyen minőségű. Több cikkben is felhívtuk rá a figyelmet, hogy ezek az alkalmazások nem önjáróak, kell emberi beavatkozás az inputok megadásához és az outputok értelmezéséhez, tökéletesítéséhez. A humán és gépi erőforrások ötvözése viszont komoly előnyökkel járhat.

Szöveges tartalmak MI-vel

A ChatGPT nyelvi modell szöveges tartalmak villámgyors készítésével kecsegtet (és persze más hasonló alkalmazások is), de azért kritika nélkül nem fogadhatók el az általa készített írások. Sokat fejlődött még az elmúlt 2 hónap tükrében is, de mutatjuk, hogy mi az, amire ügyesen használható, mi az, amire nem. Nem ír nagyon professzionális anyagokat, de sok esetben az elég jó éppen jó lesz. Ezeknél a nyelvi modelleknél különösen igaz, hogy amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten. Sok műlik azon, hogyan kérdezünk. Kontrollt minden esetben javaslunk.

Összefoglalások

Ha hosszabb szövegeket akarunk összefoglaltatni vele, azt általában ügyesen megoldja, például nem olyan fontos e-mailek összefoglalására jó, vagy vezetői összefoglalók alapjait ügyesen összehozza.

Bővítések

Egyszerűbb szövegeket ügyesen fel tud tölteni ballaszt szövegekkel, szakmai tartalmakkal kevésbé. De sokszor az ilyen töltelék szövegeket szüli meg a legnehezebben egy szövegíró.

Fordítások

Sok nyelvre ügyesen fordít, nem full professzionális, de nyers fordításnak általában kiválóak az anyagai pl. angolról magyarra is.

Átírások

Át lehet vele fogalmaztatni meglévő szövegeket, alkalmasint más stílusban. Ez hasznos lehet más hangvételű szövegmutációk készítése esetén. Ezt általában ügyesen csinálja, ha többször átfogalmaztatunk vele szöveget, előfordul, hogy fontosabb mondatrészeket nem megfelelően kever össze, vagy nyelvileg vagy tartalmilag hibázik.

Listák

Ha valamilyen listára, felsorolásra van szükség, mondjuk viszonylag általános ismereteket jól felsorol és ügyesen megmagyaráz röviden. Mondjuk a sorold fel a 4P modell elemeit feladatot általában szépen végrehajtja. Illetve kreatív listákat is lehet készíttetni vele, mondjuk az "írj 20 humoros hangzású, középkategóriás táblás csokoládé terméknevet" feladathoz is ad egy jó kiindulási alapot. Ha ezt lekérjük pl. angolul is, akkor 2 perc alatt van olyan listánk, ami alapján tovább kreatívkodhatunk. Ha specifikusabb inputot adunk, akár jobb eredményre is juthatunk.

Online szövegek

Jelenleg hivatkozások nélkül ollóz össze szövegeket a modell, ha kérünk hivatkozást, sok esetben terel vagy falsot ad, így kicsit tudományosabb szövegek esetén nem megfelelő a szint. Nagyon specifikus tudásokat is elég pongyolán, elnagyolva tálal. Nem ajánljuk fontos, SEO szempontból fontos szövegek előállításához, a keresők elég jól felismerik a másolt vagy egy az egyben lopott szövegeket és hátrébb sorolják azokat. Illetve olyan szövegek készítéséhez sem javasolt, amelyeknél fontos a nagyon választékos szóhasználat. De például nagyon hasonló termékoldalak alapszövegeit legenerálhatjuk és feljavíthatjuk manuálisan. Fontos, webshopos termék gyűjtő/kategória oldalakat ne ezzel írassunk. Több olyan alkalmazás is van a piacon, amely business leveleket, hirdetési szövegeket, hashtageket generál. Ilyen például a Molin. Azt gondoljuk, ezek a marketingre specializált alkalmazások hasznosak lesznek a jövőben, itt egyelőre azért nagyon komoly szakmai beavatkozásokra van szükség a legtöbb eseten, hogy kiadható anyagok jöjjenek létre.

Offline szövegek

Nem csak online területeken lehet szükségünk szövegekere. Offline szöveges tartalmak esetében nem kell különösebb hangsúlyt fektetni a SEO szempontokra. Természetesen az offline szövegalkotás esetében sem mindegy, hogy milyen szintű szöveget szeretnénk létrehozni, több-kevesebb emberi beavatkozásra szükség lesz, de átseózásra nem.

Videós tartalmak MI-vel

A 2020-as évek egyértelműen a videós tartalmak térnyerésével kezdődtek, felnőtt a TikTok, a Meta platformjai, a Facebook és az Instagram is előtérbe helyezte a videós tartalmakat, illetve a Youtube a Shorts funkcióval felvette a rövid videós tartalmakat a repertoárjába. A tartalomgyártásban is felértékelődött, szinte megkerülhetetlenné vált a videók szerepe. A jó minőségű, nem túl drága videók készítése elemi érdeke a cégeknek. Nyilván „akciófilm” forgatására egyelőre nem alkalmasak ezek az alkalmazások, de nagy szériaszámban rövid, információkat közvetítő videók készítésére igen.

A Synthesia például képes mesterséges arcokkal mesterséges hanggal, rengeteg, például magyar nyelven is beolvastatni írott szövegeket. A fizetős verzióban a hátteret is lehet formázni, feliratokat is lehet betenni. És nem is rossz a rendszer magyar kiejtése. Ha például oktatóvideók létrehozására szeretnéd használni a megoldásaikat nagy számban, akkor egy ilyen felület remek lehetőségnek tűnik.

Hangalapú tartalmak

Figyelemre méltó és remekül működő MI alkalmazás az Alrite. Az egyik képessége összefügg a videózással. Meglévő hanganyaghoz vagy videóanyaghoz készít leiratot, azaz a hallott szöveget egy az egyben elkészíti gépelve. Illetve készít időzített feliratot, ami pl. Youtube videóknál nagy könnyebbséget jelent. Aki hosszabb videóhoz állított már be manuálisan feliratozást, az tudja, miről van szó. A küldetés sikeres, ha szép, érthető a szöveg. Normális minőségű magyar szöveggel is nagy magabiztossággal megbirkózik. Egy videó többnyelvű feliratozása mondjuk ennek és egy fordító nyelvi modellnek a kombinációjával remekül megoldható. A tippünk az, hogy ez hamarosan alapfunkció lehet a nagyobb videómegosztóknál.

Lehet vele rögzíteni is szöveget és annak a leiratát elkészíttetni, ez pl. hosszabb meetingek memóírásától megkíméli az asszisztenst.

Ha esetleg egy videó hangminőségén szeretnénk javítani, akkor az Adobe felülete jó és ingyenes megoldás napi 3 óra hanganyag javítás keretéig.

A videóelőállító kis cégeknek jellemzően problémás volt korábban megfelelő, ingyenes stock zenéket manuálisan leválogatni. A Mubertnek elmondod, milyen stílusú, tempójú zenét szeretnél, és elég jó jogdíj nélküli háttérmuzsikákat kreál.

Képi tartalmak MI-vel

Képi tartalmak előállításában is egyre ügyesebbek az MI-k. Persze itt is akadnak vicces témák.

Talán a Midjourney futja napkainkban a legnagyobbat ezek közül a képkészítők közül. Általánosságban elmondható, hogy alkalmazott grafikai feladatokat, pl. arculati színekben pompázó feliratot vagy ábrát az ilyen programok nagy többsége egyelőre nem állít elő magabiztosan, illetve a pontos specifikálás bonyolult és egy a céget ismerő grafikus, vagy egy ügyes Canvázó még veri a grafikai AI-ok többségét.

A ShutterStock egyelőre nem túl ügyes - szerettem volna egy könyvet rajzoltatni Picasso, Caspar David Friedrich és Frida Kahlo stílusában. Beszéljenek a képek!

Könyv Picasso stílusában.

Könyv Picasso stílusában.

Könyv Caspar David Friedrich stílusában.

Könyv Caspar David Friedrich stílusában.

Könyv Frida Kahlo stílusában.

Könyv Frida Kahlo stílusában.

Könyv Frida Kahlo stílusában angolul kérve.

Könyv Frida Kahlo stílusában angolul kérve.

Elemzés

Az MI alkalmazások egyik vitathatatlan előnye, hogy nagy adathalmazokban ügyesen találnak mintázatokat. A Polymer felülete például elég marketingorientáltan teszi ezt. Feléletébe behúzható saját a Google Ads, Social felületek analitikája, feltölthető Excel alapú adattábla, és az adatokban található összefüggések szépen vizualizálhatók. Ez vagy az ehhez hasonló eszközök nagy könnyebbséget fognak nyújtani adatelemzés és adatvizualizálás terén.

Ügyfélszolgálat

A nagy nyelvi modellek, hangértelmező és/vagy szövegértelmező MI-k kombinációi hamarosan át fogják szabni érdemben az ügyfélszolgálati és a chatbot piacot. Nagy valószínűséggel a humán munkaerő egy részére csak akkor lesz szükség, ha elakadnak ezek az alkalmazások. Itt nagyon komoly gépi térnyerés lehet, elsősorban főként a nagyobb cégeknél az elkövetkező időszakokban.

Kereső

Emlékszünk azokra az időkre, amikor szánakozva néztünk a magyarul gagyi találati listát, értelmezhetetlen oldalakat és válaszokat kiköpő Bingre? Nem rég voltak, elmúlni látszanak. Az, hogy a Microsoft beépítette a Bing keresőbe a ChatGPT tudását, és a nyelvi modellt odaadta kb. 100 millió felhasználónak, valószínűleg a keresőpiac markáns átalakulását fogja hozni, ami boríthatja az erősorrendeket és boríthatja a a jelenlegi üzleti modell(eke)t a keresőpiacon.

Jelen vagy a Google Search Console felületén? Figyeled az organikus teljesítményedet a Google keresőjében? Ez gyakorlatilag kötelező lenne, de kisvállalatoknál inkább egy hiányzó elem szokott lenni. Gondoltál arra, hogy érdemes oldalaidat beregisztrálni a Bing webmester eszközébe? Ha van Google Search Consol követésed, akkor ez egy gombnyomással megoldható, ha nincs, akkor sem nagy ördöngösség. Bár egyelőre a globális piacon nem látszik megingani a Google piaci hegemóniája, bizonyos mértékű eltolódás talán várható lesz az új Bing felé. Kérdéses, hogy a Google Bard keresőjét mikor és milyen formában sikerül bevezetni.

A tanulság

Lehet, hogy sok MI eszköz még nem tökéletes, de szép számmal akadnak olyan ingyenes vagy épp filléres (na jó, havi kb. 8 000 - 10 000 Ft-os) megoldások, amelyek már érdemben meg tudják könnyíteni egy-egy területen a vállalati folyamatok működését, akár a kkv szektorban, és akár magyarul. Egy-egy ilyen alkalmazás vagy alkalmazás csomag bevezetésénél érdemes figyelni a részletekre, felvenni egy alaptudást, tájékozódni, felkészülni, tanulni, bevonni a kollégákat a folyamatba.

Érdemes folyamatosan figyelni az új megoldásokat, mert ez a piac most nagyon dinamikusan változik, az alkalmazások köre napi szinten bővül, hatékonyságuk napi szinten javul. És igen, aki nem nyitott, bezárkózik, központi tiltásra, szabályozásra vár, ahelyett, hogy a változások élére állna, vagy legalább csatlakozna, az valószínűleg nagy versenyelőnyről mond le már a jelenben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .