Segítség, benne vagyok a TV-ben

Mit tegyek, ha lesben áll a cápa?

A mikrovállalkozások, kisebb kkv-k életében kiemelkedő momentum lehet egy országos lefedettségű orgánumban való médiamegjelenés. De tudjuk, hogy mit kell tennünk, amikor hirtelen, egy rövid periódus alatt a megszokott napi elérésünkhöz képest épp rengetegen kíváncsiak tartalmunkra? A Cápák között műsorát követve nem vagyok ebben biztos.

Több alkalommal futottam bele abba, hogy egy, a műsorban megjelenő cégre rákeresve honlap hibával szembesültem. Azaz, a kritikus pillanatban elérhetetlen a márka a pillanatnyi, kiemelkedően intenzív érdeklődés miatt.

Egy cápauszony a TV-ben.

 

Mit tud a Cápák között adni marketing szempontból?

A műsorba érkező ötlettulajdonosok legkézenfekvőbb módon befektetőért, azaz pénzért érkeznek a műsorba. Ehhez nem mindig és nem mindenki jut hozzá. Viszont, amihez mindenki hozzájut, az a márkanevének megismertetése egy jelentős elérésű, érdeklődő célközönséggel rendelkező műsorban.

Jelentős elérést jelent, mert a műsor 2024-ben az eddigi 3 hétben a teljes népességen (4+) a 6. legnézettebb volt adott héten nagyjából 650 000 nézővel. A fiatalok körében (18-49) 250 000 néző körül hozott, ami a már említett kereskedelmileg affinis korcsoportban a 3. héten az első helyre is elégnek bizonyult. 18-59-en pedig 350 000-es AMR-rel számolhattunk. Talán utóbbi korcsoport lehet a legrelevánsabb számunkra, ők azok, akiknek egy része potenciális vevőként, érdeklődőként jelentkezhet egy országos megjelenés után az adott kisvállalkozásoknál.

Táblázat a Cápák között című műsor nézettségéről.

Érdeklődő célközönséget jelent, mert ezek a nézők nem reklámot néznek, hanem egy műsort, ami érdekli őket. Adott kisvállalkozás így egy remek tartalmi környezetbe ágyazhatja be saját vállalkozásának bemutatását.

Egy átlagos mikro- vagy kisvállalkozás honlapján tapasztalataink alapján valahol 0-50 között lehet a napi egyéni látogatószám organikusan. Vegyük a kereskedelmileg leginkább releváns csoportot, azaz kb. 350 000 nézőt, akiknek jelentős része multitaskingolva, azaz jellemzően a telefonját nyomkodva nézi az adást. Egy 2017-es kutatás alapján azt mondhatjuk, hogy a multitaskingoló TV-nézők a műsoridő kb. 40%-át a telefon nyomkodásával töltik. Megkockáztatom, ez az arány 2017 óta inkább magasabbá vált. Ha azt vesszük, hogy a 350 000 néző csupán 0,5%-a keres rá a márkanévre a telefonján, akkor pár perc alatt beesik a honlapra 1750 látogató. A varázs persze hamar elillanhat, az ilyen megjelenések nagyon rövid idő alatt (akár pár perc) produkálnak egy jelentős csúcsot, majd van egy gyors, de sokkal csekélyebb lecsengésük, amely kb. 24-36 órán át tart. Szóval, a napi 10-50 átlagos nézőszám felugrik 1750-re, ha 1%-os az érdeklődés, akkor 3500-ra. Mit érdemes tenni? Összeszedtünk egy csekklistát.

Csekklista a rövid ideig tartó, magas elérések esetére

Az eseti megjelenéseket persze nem kell túlmisztifikálni. Jellemzően messze nem olyan hatékonyak, mint egy jól felépített kampány. Ugyanakkor érdemes kihasználni az előnyöket. Természetesen ilyen benefiteket nem csupán a Cápák között produkálhat. Egy országos jelentőségű online lapban történő márkanév említés, link elhelyezés vagy akár egy konferenciarészvétel is felkavarhatja az állóvizet.

1.   Legyünk elérhetőek

Nem egy vállalkozásnál láttam, hogy műsor alatt elérhetetlenné vált a honlapjuk, feltehetően a nagy érdeklődés okozott túlterhelést. Érdemes időben meggyőződni arról, hogy honlapunk milyen terhelést bír el. Kérdezzük meg a webmesterünket, szolgáltatónkat. Ha a válasza nem tűnik kielégítőnek, akkor tegyünk róla, hogy az oldal bírja ki a megnövekedett forgalmat. Miután lement a kb. 10 perces, rólunk szóló blokk, a potenciális érdeklődők töredéke fog csak visszatérni honlapunkra később, ha azt adott pillanatban nem érte el.

2.   Kommunikáljuk a szereplést

Érdemes a saját csatornákon kommunikálni azt, hogy egy velünk készült tartalom hamarosan elérhetővé válik. Jól jön, ha a követőink, hírlevél olvasóink, vásárlóink jobban megismerik a céget, kapnak egy intenzívebb insightot a szokásos posztoknál. Kicsit pörgetheti az esemény a social felületeinket. Kommunikáljunk előre, kommunikáljunk közben és kommunikáljunk utólag is. Adott posztokat érdemes ilyenkor kiemeléssel is megtámogatni a nagyobb elérés érdekében.

3.   Legyen ajánlatunk

A vásárláshoz vezető út fontos, de általában nem egyetlen állomása az, ha a potenciális vevőink először találkoznak márkánkkal. Szintén több, a műsorban szereplő vállalkozás honlapján tapasztaltam, hogy kezdőoldalukra kitették, hogy adott napon adott időpontban benne lesznek a TV-ben. Ez egy üzenet lehet a korábbi látogatóknak, nem baj, ha a honlapon is kommunikáljuk, de azoknak kevésbé érdekfeszítő üzenet, akik épp a műsort nézik, és onnan érkeznek hozzánk. De megpróbálhatjuk őket feliratkoztatni hírlevélre, rávenni, hogy kövessenek bennünket valamely felületünkön, vagy akár adhatunk egy konkrét ajánlatot is, akár egy rövid időre szóló akciót is kommunikálhatunk feléjük.

4.   Éljünk az audiovizuális platform lehetőségeivel

Több szereplőnél is tetten érhető, hogy nem mondják ki többször a márkanevüket. Általában a képernyőn látszik, a termékre ráközelítve látszik, de amikor a termékre hivatkoznak, azt nem a márka nevének említésével teszik. Azért fontos, hogy elhangozzon a márkanév, mert egyrészt a vizuális ingernél az audiovizuális inger általában jobban megmarad. Másrészt pont a multitasking miatt lehet, hogy valakinél csak az audio inger megy át, azaz nem nézi, csak hallgatja a műsort.

5.   Legyünk megtalálhatóak a márkanevünkre

Ha eljutottunk oda, hogy a márkanév látható, hallható, akkor a következő lépés az, hogy megtalálható is legyen. Leggyakrabban a Google felületén kezdik el keresni a márkánkat a nézők, de lehet, hogy nem csak ott. Ellenőrizzük, hogy a márkanevünkre a különféle platformokon valóban a saját cégünk jelenik-e meg első pozícióban. Különös tekintettel a keresőre. A keresőben lehet, hogy a konkurens hirdet a márkanevünkre, kiszorítva minket az első pozícióból. Ilyenkor érdemes nekünk is Google hirdetést futtatni, hogy a potenciálisan magasabb átkattintási rátával kecsegtető első pozíció a miénk legyen.

6.   Hirdessünk vissza az új látogatókra

Akik eljutottak a honlapunkra, azokban az a közös, hogy a megfelelő kódok beépítésével a legtöbb social felületen, a Google felületein elérhetővé válnak a megfelelően menedzselt remarketing listákban. Azaz vissza lehet rájuk hirdetni. Sok esetben nem az első márkaérintkezés hozza el a vásárlást, a vásárlói utak több állomáson át vezetnek el a pénzköltésig.

Számoljunk egy kicsit

A Cápák közöttel kb. 350 000 kereskedelmi szempontból releváns ember érhető el. Ha az ő 1%-uk keres rá a cégre a műsor hatására, az 3 500 ember. Iparága válogatja, de a webshopok többségénél 2-5%-os konverziós ráta már kifejezetten jónak mondható. Szóval nem elrugaszkodott dolog 70-175 új vevővel számolni, de legyünk pesszimisták, számoljunk 1%-kal, az 35 ember. Mennyit ér átlagosan egy vásárlód? Ha felméred a visszatérő vásárlóid átlagos vásárlási gyakoriságát, azaz, hogy adott időszakban hányszor vásárol nálad, azt megszorzod az átlagos kosárértékeddel, azaz, hogy egy vásárlás alkalmával mekkora összeget hagynak nálad, akkor megkapod egy adott időtávra egy vásárlód értékét. Ezt felszorozhatjuk 35-tel, ha szerencsésebbek vagyunk, akkor akár 70-nel, 175-tel is. Sokaknál egy ilyen megjelenés akár magasabb értéket is jelenthet, mint amekkora befektetésért jöttek. Természetesen a kalkuláció más megjelenések esetén is végigjátszható, nem csak a Cápák közöttre igaz.

Források

Auriana Shokrpour, Michael J Darnell, How People Multitask While Watching TV (2017)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .