Niche piac

A niche piac, illetve a niche marketing jelentése

A niche piac a marketingben speciális, jól meghatározott piaci szegmenst jelent, amely konkrét, egyedi igényekkel rendelkező, általában szűk vevői csoportra összpontosít. A niche "rést" jelent, magyarul hívjuk réspiacnak, réteg piacnak, a piacon lévő termékeket pedig réteg terméknek. Egy niche piac jellemzően kisebb és specifikusabb, mint a tágabb piacon található tömegpiacok. A niche piacok piaci szegmenseit célzó marketingfolyamatok összességét pedig hívhatjuk niche marketingnek.

Melyek a niche piac jellemzői?

A niche piacok jellemzője általában egy szűkebb, jól meghatározott vásárlói csoport kiszolgálása. Ez a szűk célcsoport általában egyedi igényekkel vagy speciális érdeklődési körrel rendelkezik.

A niche piacon működő vállalkozások termékei vagy szolgáltatásai gyakran személyre szabottak, és pontosan illeszkednek a célpiac speciális igényeihez.

Mivel a niche piacok szűkebbek, gyakran kevésbé intenzív a verseny, mint a nagyobb tömegpiacokon, mert a piaci szegmens hosszú távon nem tud sok versenyzőt fenntartani.

Sok esetben a niche piac a kis- és középvállalkozások játszótere. A nagy szereplőknek gyakorta nincs arra erőforrása, kellő rugalmassága, hogy a réteg szegmenseket kiszolgálja. A niche marketing stratégia kiválóan alkalmazható kis- és középvállalkozások számára, amelyek képesek erős pozíciót szerezni egy jól meghatározott piaci szegmensben, ahol kevésbé kell megküzdeniük a nagyobb versenytársak dominanciájával.

A niche piacokon az egyedi igények kielégítése miatt gyakran magasabb árat lehet elérni, mivel a vásárlók hajlandóak többet fizetni a személyre szabott megoldásokért. Gondoljunk például a mentes élelmiszerek piacára. Egy vegán vagy deklaráltan gluténmentes áru gyakran drágább, mint a hasonló, hagyományos áru. Persze az árat drágíthatja a speciális igényeknek való megfelelés, speciális gyártási körülmények, a kisszériás gyártás miatt fellépő alacsonyabb költséghatékonyság.

A niche piacokok gyakran lojális a vásárlói bázis, akik értékelik a személyre szabott termékeket és szolgáltatásokat. Illetve a vásárlók is realizálják, hogy a kívánt terméket csak néhány gyártótól, szolgáltatótól tudják beszerezni.

Milyen eszközöket használ a niche marketing?

A niche vállalkozások gyakran elismert szakértőkké válnak a maguk területén, mivel kizárólag egy szűk területre összpontosítanak, specifikus tudást, gyártói tapasztalatot használnak fel. Sok piacon érdemes ezt a szakértői hozzáértést hangsúlyozni a vevők felé.

A niche piacok lehetőséget kínálnak az innovációra és a kreatív megoldásokra, mivel a vállalkozásoknak új módokat kell találniuk a speciális igények kielégítésére.

Sok esetben azért is a kkv-k terepe egy-egy niche piac, mert kellően rugalmasak ahhoz, hogy egy kis piac dinamikus változásait kövessék, míg a nagyobb vállalkozások erre nem fordítanak erőforrást.

A kicsi és hűséges piacokon fontosak a loyalty marketingeszközök, adatbázis kezelők, CRM rendszerek, a direkt marketing eszköztára, a hírlevél marketing. Itt jellemzően kevés, sok esetben ismert vevőket kell elérni, így a tömegkommunikációs eszközök sok esetben az ágyúval verébre való lövést jelentenék.

A keresőoptimalizálás területén érdemes long-tail keresőszavakra optimalizálni a niche piacokra gyártott tartalmakat, illetve a keresőkampányokat is elsősorban ezekre kihegyezni. Egyrészt, mert jellemzően itt a fogyasztók speciális keresési kifejezések használnak speciális igényeik kielégítéséhez, másrészt feltehetően a nagyobb, régebbi versenytársak már leuralták a népszerűbb keresőszavakat.

A közösségi médiában ezeket a piacokat jellemzően szűkebb csoportok, közösségek építésével, tartalommal való ellátásával lehet megszólítani, legtöbb esetben nem a legkézenfekvőbb, legnépszerűbb platformokon.