B2C marketing (business to consumer)

Mit jelent a B2C marketing

A B2C, azaz Business-to-Consumer marketing a vállalatok és a végfogyasztók közötti tranzakciókat célzó marketingtevékenység. Míg a B2B (Business to Business) marketing vállalatok között zajlik, a B2C főként azokra a termékekre és szolgáltatásokra összpontosít, amelyeket a vállalatok közvetlenül a fogyasztóknak értékesítenek.

A B2C Marketing jellemzői

Rövidebb értékesítési ciklusok

A döntések gyakran gyorsabbak, mivel a vásárlók impulzusvásárlásokat is eszközölnek. A B2C vásárlások gyakran érzelmeken alapulnak, mint például a márka iránti hűség, státusz vagy egy adott termék iránti vágy. Az érzelmek sok esetben felülírják a gazdasági értelemben vett racionális vásárlói döntéshozást.

Szélesebb célközönség

A vállalatok gyakran nagyobb, sokszor heterogén fogyasztói csoportokat céloznak meg B2C marketing tevékenységükkel. Persze előfordulhatnak itt is réteg célcsoportok, niche piacok, de szélesebb célközönség általánosságban jellemzőbb.

Alacsonyabb árú tranzakciók

A B2C tranzakciók általában kisebb értékűek, mint a B2B tranzakciók. Ide tartoznak a gyakran ismételt, kisösszegű fogyasztói tranzakciók, amikor valaki a szokásos sarki pékségben vesz néhány kiflit. De azért akadnak nagyobb értékű vásárlások, például a tartós fogyasztási cikkek, gépjárművek vagy luxusjavak esetén. De számosságban az alacsonyabb értékű vásárlások jellemzőbbek.

Főbb B2C marketing jellemző eszköztára

A B2C marketingaktivitásokat a tömegmédiás, atl fókuszú elérés jellemzi, így általában ezeken a platformokon próbálják a cégek üzeneteiket a célcsoporthoz eljuttatni, illetve márkájukat erősíteni. A márkaépítés a B2C marketing fontos eleme.

Online marketing eszközei

Az online marketingköltések a fejlett piacokon, és ebben a tekintetben már a magyar is annak számít, a teljes médiabudget több mint 50%-át le szokták fedni, ezek napjainkban a legfontosabb B2C hirdetési eszközök. Ezekből is kiemelkedik két csoport. A Közösségi média és a kereső, amelyek a kategórián belül a legfontosabbnak számítanak.

Közösségi média marketing

A közösségi média platformok, mint a Facebook, Instagram, TikTok vagy Pinterest, kritikus eszközök a B2C vállalatok számára a fogyasztók eléréséhez és elkötelezéséhez.

Keresőmarketing

Amelynek része a SEO, azaz a keresőoptimalizálás és a SEA, azaz a keresőhirdetés.

Influencer marketing

Az influencerek segíthetnek a vállalatoknak abban, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat egy szélesebb közönségnek mutassák be hiteles és személyes módon.

Online hirdetés

A fizetett keresési hirdetések (PPC) és a display hirdetések lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy célzottan érjék el a potenciális vásárlókat.

E-mail marketing

Hírlevelek, promóciós kampányok és személyre szabott ajánlatok segíthetnek a vásárlók elkötelezettségének növelésében.

Mobilmarketing

Az alkalmazáson belüli hirdetések, a mobilbarát webhelyek és a push értesítések mind fontos eszközök a mobilan aktív fogyasztók eléréséhez.

TV hirdetések

Sokáig a TV vezette a hirdetési költéseket, de magyar piacnak kevesebb mint negyedét teszi ki, köszönhetően a digitális médiumoknak, és a nem lineáris videós tartalmak fogyasztásának. Ugyanakkor a mai napig jó márkaépítő és ismertségnövelő eszköz.

Nyomtatott sajtó

Bár az utóbbi két évtizedben a nyomtatott sajtó sínylette meg leginkább a digitális médiumok előretörését, a magyar médiatortából majdnem 12%-ot harap ki még mindig ez a szelet. Ez kb. a Google szerepével említhető egy lapon a magyar piacon.

Közterület

A következő fontos terület a közterület. A 2022-es adatok alapján a magyar médiatortából 8,3%-ot hasít ki. Városias tömegek elérésére a billboard, azaz óriásplakát a és a citylight hirdetések jó eszközök lehetnek. Manapság elsősorban kiegészítő kampányelemként jelenik meg.

Rádió hirdetések

A magyar rádiós piac a reklámtorta mindössze 3,9%-át jelenti. A drivetime idősávok, azaz a reggeli és a délutáni csúcsforgalmi időszakok azért kiemelt lehetőségek a hirdetők számára.

Mozi

A mozi kicsit mostoha médiummá vált az utóbbi időkben. A TV, a streaming szolgáltatások, videóplatformok mind konkurensei lehetnek. A magyar médiapiac költéseinek kevesebb mint 1%-a kerül a mozikhoz.

Ambient eszközök

Ezek a váratlan helyeken, a környezetünkben, akár kül- vagy beltéren megjelenő, jellemzően feltűnést keltő reklámeszközök. Nagy forgalmú környékeken magas reklámelérést is produkálhatnak.

Promóciók, események és hűségprogramok

Bár utóbbiak elsősorban a btl eszköztárba tartoznak, megfelelő médiatámogatással fontos eszközei lehetnek a márkaépítésnek, és akár nagy tömegeket is elérhetnek.